luni, 7 noiembrie 2011

Peltea de gutui


Pelteaua de gutui se face din ce ramane de la dulceata, si anume coji, cotoare, seminte.
Zilele trecute, impreuna cu sora mea am facut dulceata de gutui (urmeaza sa postez reteta), si bineinteles ca mi-au ramas cotoarele si cojile de la gutui. Din toate acestea am facut o peltea delicioasa.

Ingredientele folosite au fost:
2 kg de cotoare si coji de gutui
6 mere ionatane coapte bine (pentru culoare si aroma)
3 kg zahar
1 lamaie stoarsa
2 plicuri Gel fix de la Dr. Oetker
3 l apa


Cojile si cotoarele de la gutui impreuna cu merele taiate felii, se pun pe foc in apa cu zahar. 
V-ati dat seama cred, ca la 1 kg fructe punem 1 litru de apa si 1 kg zahar.
Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand scade cam un sfert din lichid, iar fructele se inmoaie bine de tot.
Turnam zeama de la lamaia stoarsa, si strecuram fructele 
printr-o sita in care am pus si tifon.

In zeama rezultata turman Gel fixul de la Dr. Oetker preparat conform instructiunilor de pe pachet.
Mai lasam la foc cca 5 minute si turnam pelteaua fierbinte in borcanele fierbinti sterilizate in cuptor.
Puteti sa le bagati si 3 minute la microunde, vor fii fierbinti si gata de pus fierbinte in ele.
Infiletam capacele si gata pelteaua.


Culoarea rosie se datoreaza merelor...:-)




7 comentarii :

  1. ce bine arata si ace aromata trebuie sa fie!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. cum se poate face pelateaua asta fara gel fix ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Flori nu stiu cum iese fara gel fix pentru ca nu am incercat. Nu cred ca se incheaga, ca nu are cum...nu sunt zgarciuri si sorici ca la piftie.

    RăspundețiȘtergere
  4. iese foarte bine fara gel-fix si tine cativa ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iese foarte buna fara fel-fix si tine cativa ani.
    Eu fierb cotoarele de la gutui, cateva mere cu apa ( apa trebuie sa depaseasca stratul de gutui si mere cam de 3 ori).
    Fierb pana scade la sfert si o las la decantat pana a doua zi.
    A doua zi, strecor cu mareg grija lichidul rezultat si pun intr-o cratita la o cana de lichid o cana de zahar. Cand este aproape gata, storc lamaie.
    Iese o bunatate si e 100% natural.

    RăspundețiȘtergere
  6. P.S. Se incheaga deoarece gutuile contin un gel in cotor care incheaga foarte bine pelteaua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lili ma bucur ca mi-ai spus toate astea, este bine de stiu...

      Ștergere

Print

Print Friendly and PDF