Reteta aceasta de pasca este foarte usor de facut si foarte, foarte buna!!
Eu o fac de 15 ani si niciodata nu am dat gres cu ea.:)
Ingrediente:
Foaia:
150 gr unt
200 gr faina
70 gr zahar
2 galbenusuri
zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina cernuta si restul de ingrediente. Veti optine o coca moale care se intinde pe fundul unei tavi de tort cu diametrul de 28 cm.
Se poate face si intr-o tava dreptunghiulara, iese la fel de buna.
Pentru umplutura avem nevoie de:
800 gr smantana grasa (20% grasime)
8 galbenusuri
6 albusuri batute spuma
6 linguri faina
3 linguri gris
10 linguri zahar
3 pliculete zahar vanilat
esenta de vanilie
Optional: stafide
Smantana se pune intr-un vas mai maricel si se amesteca cu galbenusurile, zaharul si aromele.
Punem grisul iar apoi faina(neaparat cernuta), si amestecam bine.
Adaugam albusurile batute spuma si amestecam de jos in sus (nu circular).
Compozitia obtinuta se pune peste foaie ...
...si se da la cuptor la 180 grade cca 30-35 minute sau pana se rumeneste.
Dupa ce pasca s-a copt se lasa sa se raceasca de tot.
Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar pudra.
Pofta buna si sa fiti sanatosi!
Ce gâteau semble délicieux.
RăspundețiȘtergereJe note la recette.
A bientôt.
Merci beaucoup Nadjibella!! A bientot!!
RăspundețiȘtergereCea mai delicioasa pasca! Zeccceeee plusss!
RăspundețiȘtergereVei avea o surpriza, cat de curand!
Sa stii ca voi face si eu reteta ta! Chiar ma gandeam si la varianta asta !
Draga Gospodina sa stii ca este o pasca delicioasa, secretul este sa o lasi sa se patrunda bine si la mijloc. Daca nu ai o forma de tort mare, mai bine o pui intr-o tava dreptunghiulara, iese la fel de buna. Te pup si te astept cu vesti!!!
RăspundețiȘtergeredraga Naina asta e o prajitura in toata puterea cuvantului!bravo la tine!
RăspundețiȘtergereIepurasul a trecut pe la mine si mi-a dat doua premii pe care doresc sa ti le ofer la randul meu.te astept cu drag sa le ridici.pupici
Invierea Domnului sa va aduca armonie in casa si in gand, impacare si regasirea intelepciunii in sanul familiei. Hristos a inviat!
RăspundețiȘtergereSigur e buna pasca ta NAINA si arata chiar foarte bine,de ce spun buna?pentru ca si eu am facut o pasca tot fara aluat cam in stilul la ata si a fost super buna!pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Sarah, o sa trec sa-mi ridic premiile...:-))Te pup!!
RăspundețiȘtergereMultumesc la fel si tie Dian@!!!
RăspundețiȘtergereGabriela eu in fiecare an, numai pasca asta o fac. Nu o fac niciodata cu coca de cozonac. Mi se pare ca este prea mult... si cozonac, si pasca cu coca de cozonac...:-)
RăspundețiȘtergereNaina,multumesc pentru vizita si sustinere!!!
RăspundețiȘtergereAm facut o vizita pe blogul tau si ce am vazut mi-a placut mult!!!!
Felicitari!!!!
Merçi!!!
Judy si eu iti multumesc ca mi-ai intors vizita. Si mie mi-a placut tare mult blogul tau. Te-am adaugat in readerul meu sa te vizitez mai des...:-)
RăspundețiȘtergereDaaa, asa o face mama, in forma dreptunghiulara. Multumesc pentru sfat!
RăspundețiȘtergereCam cat trebuie sa stea la cuptor? Multumesc
RăspundețiȘtergereAnonim, trebuie sa stea cam 1:30-2 ore la cuptor,sau pana trece testul scobitorii.
RăspundețiȘtergereAm facut pasca aceasta pentru prima oara acest an, si sotia a fost foarte incintata. Ea fiind din Ukraina, nu stia de pasca noastra, iar primul contact a fost foarte pozitiv. I-au placut si cozonacul, si pasca cu brinza (facute cu aluat crescut), dar mai ales pasca aceasta cu smintina. Multumiri!!!
RăspundețiȘtergereCristian ma bucur din suflet ca ai ales sa faci reteta mea de pasca, o reteta foarte usor de executat din punctul meu de vedere.Salutari sotiei!
RăspundețiȘtergerebuna te rog spune-mi daca amesteci si bezeaua de albus si stafidele sau sunt doar deasupra?multumesc.
RăspundețiȘtergereSe amesteca toate,
ȘtergereSE PUNE CEVA DE CRESCUT LA FOAIE
RăspundețiȘtergereNu se pune nimic de crescut.
ȘtergereSarut mana, Naina. Si mama facea pasca asta si numea aluatul necrescut - ALUAT RAPID. De ce precizez: in bucataria romaneasca domina lipsa terminologiei precise. Sunt unele mancaruri absolut delicioase care au niste nume anodine, care nu sugereaza nimic. Sugerez tuturor gospodinelor sa dea nume inspirate si frumoase mancarurilor, cam cum fac francezii.
RăspundețiȘtergereCu acelasi aluat mama facea si pasca cu ciocolata si pasca cu branza.
Am facut pasca si eu dupa retetele mamei, dar totdeauna imi iese prea multa umplutura si prea putin aluat :) (Gatesc si eu de 2-3 ori pe an, dar rezultatele sunt foarte bune! nevasta-mea e incantata!)Si in fiecare am mi-am promis sa maresc proportional cantitatile pentru aluat, dar tot uit! Bineinteles, gustul e absolut superb!
Sarbatori fericite!
Buna Naina , intrebarea mea este..........smantana se pune la stors intocmai ca branza sau doar se leaga cu faina?
RăspundețiȘtergere"se da la cuptor la 180 grade cca 30-35 minute sau pana se rumeneste...." Cu 100 inaite? :D deci vreo 2 ore de fapt?
RăspundețiȘtergereAna Maria, depinde de cuptorul fiecaruia.
ȘtergereBuna! Am acuma in cuptor pasca, merge sa fac proba cu scobitoarea sa vad daca e gata?
RăspundețiȘtergereBuna! Merge dupa ce este rumenita...nu i se intampla nimic
ȘtergereS-a rumenit... si acuma e in cuptor,,, a si crapat:( nu stiu de ce... cuptor electric, 180 gr , sus jos si ventilatie:(
ȘtergereAm incercat cu scobitoarea dar parca tot ar mai trebui lasata putin desi deacuma e prea rumena ...forma a fost de 28 cm dar mi s-a parut ca inalta compozitia... era mai bine sa o fi pus in tava dreptunghiulara... asta e deacuma.,,, poate urmatoarea tura imi va iesi...
Nu-i nimic ca s-a crapat, si la mine se crapa.
ȘtergerePoti sa o scoti daca este prea rumena...cand se raceste se mai intareste, nu te panica, va fi perfecta :)
Aluatul este ca pentru crostata care face in Italia - se numeste pasta frolla. Eu folosesc reteta tramandata de la bunici, fara aluat, in loc de smintina se foloseste brinza de vaci trecuta prin strecuratoare, aromatizata cu vanilie, stafide, coaja de lamiie si multa scortisoara.
RăspundețiȘtergeresmântâna se pune într-un tifon cu o seară înainte într-un vas cu mălai. mălaiul absoarbe zerul și pasca nu mai crapă
RăspundețiȘtergereDe ce nu este scris timpul corect de coacere? Sunt foarte dezamagita! Aluatul nu s-a copt bine desi pasca s-a rumenit. Cred ca 30-35de minute este prea putin.
RăspundețiȘtergereBuna Anamaria, timpul de coacere este scrie foarte corect...trebuie sa-ti cunosti cuptorul iar cel mai bine este ca in cuptor sa ai un termometru special care arata cate grade sunt in cuptor. Daca intr-o reteta scrie un timp de coacere si produsul tau nu s-a copt, il mai tii la cuptor. Bucataria nu este stiinta exacta. Imi pare rau ca ai fost nemultumita, dar mie pasca mi se coace in 35 minute.
ȘtergereFelicitari pentru reteta!!! Desi imi era teama la inceput rezultatul a iesit absolut delicios! Multumesc.
RăspundețiȘtergere