Poftiti la un desert foarte simplu si gustos.
Ingrediente:
Pentru crema de zahar ars:
1,2 l lapte ( eu am o forma de tort mai mare, de 28 cm)
10 oua
10 linguri zahar
10 linguri de zahar pentru caramelizat
zahar vanilat
esenta de rom
1 lingurita de ness optional
Pentru blat:
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
zahar vanilat
esenta vanilie
Prima data ne apucam sa facem crema de zahar ars.
Se incalzeste laptele putin cu zaharul. Separat amestecam ouale intregi, apoi turnam laptele peste oua si amestecam incontinuare. Punem si nessul cu aromele.
Intr-o tava de tort punem cele 10 linguri de zahar la caramelizat, miscand tava circular pentru a se tapeta cu zaharul ars.
Turnam amestecul de oua cu lapte in tava si dam la cuptor la 200 grade pentru cca 30 min.
Ne apucam apoi de blat.
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, apoi se pune treptat cate o lingura de zahar pana devine ca o bezea. Se incorporeaza cate un galbenus si sa nu uitam de arome.
Dam mixerul la o parte si adaugam cate o lingura de faina amestecand de jos in sus.
Dupa cele 30 min cat crema de zahar ars a stat la cuptor, o scoatem si verificam daca s-a inchegat, daca da, turmam compozitia de blat si mai dam la cuptor tot pt 30 min.
La final arata cam asa:
Lasam sa se raceasaca in tava, iar apoi punem un platou deasupra si rasturman.O dam la frigider peste noapte cu tava cu tot, fara sa miscam tava. Intre timp siropul de la crema de zahar ars va insiropa blatul.
Dimineata al meu arata asa:
Noi l-am consumat asa, dar ii sta foarte bine si imbracat in frisca....:-)))
Poftiti la o feliuta!
vin si eu ....arata delicios!
RăspundețiȘtergereHm, ce deliciu! De nota 10* !
RăspundețiȘtergerede departe este preferatul meu iar tie ti-a iesit minunat...nici nu se putea altfek\l...nota 10 e prea mica
RăspundețiȘtergerechiar ca tortul asta este super.l-am facut si eu si mi-a ramas la inima.al tau a iesit foarte reusit.felicitari draga mea.
RăspundețiȘtergereaaaa si mi-a zis cineva ca iese si mai yummy daca inainte de al rasturna pe platou se insiropeaza blatul cu un sirop de ciocolata cu lichior sau brandy.acum ciocolata este dar la brandy....vrabia malai viseaza :))
pupici
Arata perfect.. mi-ai facut pofta de crema de zahar ars :)
RăspundețiȘtergereSuper fain ti-a iesit.In prima poza, felia aia zici ca-i taiata cu laserul.Superb.
RăspundețiȘtergereSi noua ne place tare mult acest tort.
Duminica placuta sa ai in continuare.
Ce bine arata...
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri, sper ca v-am facut pofta si va apucati si voi de treaba....:-))
RăspundețiȘtergereBuna. Felicitari:retetele clare , insotite de foto pe etape. Imi place mult. Am ajuns, daca caut o reteta, intai sa consult blogul tau. Multumesc, Catrinel
ȘtergereWow, ce feliuta perfecta!Mie niciodata nu mi-a iesit atat de uniform.super,felicitari!
RăspundețiȘtergereCe bine arata! O felie super apetisanta!
RăspundețiȘtergereti-a iesit perfect !bravo !imi vine sa musc monitorul.
RăspundețiȘtergereTi-a iesit foarte bine si arata spectaculos de bine.Sper sa nu bagi de seama ca ti-am furat o feliuta!doar una mica!jur ca nu mai fur inca una!pupicei!
RăspundețiȘtergereLooks delicious! An interesting recipe.
RăspundețiȘtergereAi reusit sa imi faci o pofta teribila astfel ca acum am crema in cuptor si ma apuc de blat. Sa vedem ce iese.
RăspundețiȘtergereBravo Cristina. Ma bucur sa aud asta. Te astept cu vesti sa-mi spui cum a iesit. O zi buna sa ai!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa le faci o propunere celor de la Starbucks... dupa ce am testat iti spun sigur ca succesul e garantat! :)
RăspundețiȘtergereNaina, multumesc pentru reteta. Am facut ieri tortul a iesit foarte bine, zic eu, chiar daca nu perfect ca si al tau. Am pus si pozele pe blog.
RăspundețiȘtergereHelen nu mai am timp nici de blog, apoi de Starbucks...Ma gandesc serios sa le vand reteta..:-))))
RăspundețiȘtergereSuper arata tortul... felicitari!..
RăspundețiȘtergereTb sa fac si eu tortul asta...arata perfect! Ma servesc...mmmmmmmmmmm!!!
RăspundețiȘtergeresuper
RăspundețiȘtergeream facut o si a iesit super
RăspundețiȘtergereEste tortul meu preferat.... si este a doua oara cand il fac dupa reteta ta si nu mai dau innapoi..la retetele vechi.... este cel mai perfect tort de mere cu crema de zahar ars pe care l-am facut pana acum..... Merita incercat si savurat din plin!!! il recomand la toti !!! :-)
RăspundețiȘtergereAnonim ma bucur ca iti place! Poate incerci si alte retete...:-). Te astept cu pareri. O zi buna sa ai!
RăspundețiȘtergereSuper tare!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergerestiam ca am vazut undeva reteta care arata cum trebuie,am cautat de-am ametit dar uite ca n-a fost degeaba.pupu-te ! il am in cap de sambata de cand am cumparat boabele alea de tonka.
RăspundețiȘtergeremmm,abia astept sa il fac si eu :)
RăspundețiȘtergereE foarte bun :) :-j , dar la noi nu apuca dimineata :))
RăspundețiȘtergerebuna ,eu am si fac orice fel de reteta de prajituri ,torturi ,cozonaci etc......am sa-l incerc si pe asta ,arata bestial si cred ca la gust este divin....am sa-l fac vineri si am sa intrau sa-ti spun cum a iesit ...pupici (ms de reteta)
RăspundețiȘtergereAtena este usor de facut. Te astept cu vesti.
ȘtergereBuna ,ai niste prajituri superbe si cred ca sint la fel debune dupa cum sint si la aspect.te rog spunemi daca stii cum se cheama forma de taiat zaharul ars caramelizat pe dobos . Am vazut la cineva pe un blog ca numai o punea deasupra si o apasa putin si gata era ca si taiat deja. Eu locuiesc in Spania si aici nu stiu unde sa caut dar nici nu stiu cum ii zice. Daca cineva stie va rog scrietimi la adresa de email sa fiu sigura ca o primesc. Multumesc mult. iosuaisrael@yahoo.com
RăspundețiȘtergereBuna Iosua si multumesc pentru aprecieri. Nu stiu despre ce cutit vorbesti, dar zaharul ars se taie foarte bine cu un cutit incalzit usor si uns cu putin ulei.
RăspundețiȘtergerecompozitiile se pot pune in acelas timp ,crema de zahar ars apoi blatul si se introduc in cuptor se coc deodata.se rastoarna din tava a doua zi . Super bun
RăspundețiȘtergereTare delicios! si arata fff bine!!!Acum am pus crema la cuptor :))
RăspundețiȘtergeree bestial !!!
RăspundețiȘtergereperfect,felicitariiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
RăspundețiȘtergereArata intr-un mare fel si cu siguranta este delicios , dar am si eu o intrebare ,forma de tort este din aceea cu margini detasabile ? Tare as vrea sa incerc aceasta reteta dar nu stiu exact despre ce forma vb .
RăspundețiȘtergereBuna, este o tava normala de tort fara margini detasabile, si te sfatuiesc sa nu folosesti din aceea pt ca o sa-ti curga siropul in cuptor...
Ștergere