sâmbătă, 6 martie 2010
Cozonac Rosenkranz
Initial am ma apucasem sa fac mucenici, si pana la urma iata rezultatul...:-)
Ingtrediente:
500 gr faina
2 oua intregi
150 ml lapte
25 gr drojdie
3 lingurite zahar de pus in lapte
arome(zahar vanilat, esenta, coaja rasa de lamaie si portocala)
un praf de sare
150 gr unt
6 linguri de zahar pentru unt
12-14 linguri zahar pentru caramelizat
nuca macinata
Incepem prin a face maiaua, adica laptele caldut il amestecam cu 3 lingurtie de zahar si drojdia. Punem langa o sursa de caldura pana cand fermenteaza.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele si se amesteca bine. Se toarna maiaua putin cate putin peste faina. Se framanta toate foarte bine si se lasa la crescut cca 1 ora.
Cat timp aluatul este la crescut, se caramelizeaza pe o tava de tort sau cratita cele 12-14 linguri de zahar.
Dupa ce a crescut, se intinde aluatul pe masa de lucru infainata. Se intinde o foaie cat mai dreptunghiulara, de cca 1 cm grosime. Se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca din belsug, si se preasara usor cu sucitorul, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si se taie in 6-7 bucati, depinde cat de mare aveti tava ( a mea are 28 cm).Se pun bucatile taiate in picioare peste caramel, si se lasa spatii intre rulouri pentru ca isi vor marii volumul cat mai stau la dospit, adica inca 1 ora.
Rulourile nu se ung cu nimic, deoarece fata de przentare va fi cea de jos cu caramel. Se coace cca 1 ora la 175 grade.
De retinut faptul ca dupa ce il scoatem din cuptor, imediat il rasturnam pe un platou, altfel caramelul se intareste si nu va mai putea fi scos.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Mare dreptate ai.. cuvintele sunt de prisos :)
RăspundețiȘtergereFelicitari!!
Multumesc frumos Olgutza...Te pup!
RăspundețiȘtergereWOW ce cozonc !!!ff gustos
RăspundețiȘtergereai dreptate cand spui ca sunt de prisos cuvintele...chiar daca as vrea sa spun ceva nu am ce arata nemaipomenit!!!felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Anca!
RăspundețiȘtergereAlexandra, te sfatuiesc sa-l incerci, este foarte usor si foarte, foarte bun!! Eu initial voiam sa fac mucenici si de mult ma gandesc la acest cozonac...asa ca am purces la treaba...:-)
RăspundețiȘtergerecozonacul tau arata pe milioane dar cum ramane cu mucenicii?cozonac din asta chiar n-am mancat asa ca tre sa-l prestez.pupici
RăspundețiȘtergereSarah eu zic sa-l faci, este o minunatie....cat despre mucenici, cred ca la anul ii fac....:-)
RăspundețiȘtergeresuperb cozonacul!!!cred ca a fost asa de bun!
RăspundețiȘtergereTi-am zis ca avem aceleasi gusturi...am salvat si eu reteta acestei minunatii de pe acelasi blog, care mi se pare grozav, si voiam sa-l fac pana de Pasti, pentru a putea sa-l prestez atunci cu toata siguranta...Arata grozav, ce sa mai zic, m-ai innebunit de tot!
RăspundețiȘtergereLeely
An,a ai spus bine ca a fost...ca nu mai este...:-)
RăspundețiȘtergereLeely si eu tot dau tarcoale de ceva timp la reteta asta, si vreau sa o fac de Paste.Merita!!! Numai ca in reteta Gabrielei spune ca dupa ce faci coca sa o si modelezi, eu pentru siguranta am mai lasat-o la crescut. A iesit cum nu ma asteptam, foarte bun si pufos. A mancat si mofturosul casei....am eu unul mic aici...:-)
RăspundețiȘtergerenu am facut niciodata cozonac ca mi s0a parut foarte greu,datorita tie cred ca de paste ma inucumet:)mersi si felicitari inca o data
RăspundețiȘtergereEu ii spun cuib de viespi in forma aceasta...si pe deasupra ii torn cca 200 ml de lapte cald cu arome cu un sfert de ora inainte de a-l scoate din cuptor, peste care presar zahar tos... nu am incercat pana acum cu caramel dar arata suuuper! Il mai poti umple si e foarte gustos si cu scortisoara... mmm... lasa gura apa numai la gandul lui.... Felicitari pentru reteta arata demential!
RăspundețiȘtergereNally, multumesc de apreciere...suna bine si reteta ta. Reteta asta cu caramel este foarte buna mai ales daca ai pe langa tine un mofturos mic, asa cum am eu ...In poza ta vad ca ai doi, sa-ti traiasca!!
RăspundețiȘtergereEu inca nu am facut reteta asta! Si de cand am vazut-o la Gabi pe blog, tot zic ca o voi face...si, nimic.Sper de Pasti sa ma tin de cuvant!
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare la care sper din tot sufletul sa-mi raspunzi , Naina : caramelul nu se intareste pe aluat ? ma refer macar a doua zi, pentru ca nu se poate manca tot cozonacul intr-o zi si ma gandesc daca in urmatoarele zile va ramane la fel de pufos in interior si moale la exterior;
RăspundețiȘtergeream de gand sa-l prestez sambata asa ca astept raspunsul tau.
luminita
Pentru Luminita: secretul este sa nu faci stratul de caramel gros, sa fie ca o pojghita nici prea groasa, nici prea subtire....dar, totusi se intareste daca nu este consumat in prima zi, insa nu foarte rau. Eu iti spun sincer ca il bag la microunde putin si este ca si scos din cuptor...te pup, si te mai astept cu intrebari.
RăspundețiȘtergereOh my goodness, this looks amazingly super delicious! hmm...mm...
RăspundețiȘtergereVaaaiiii...m-ai leșinat cu prăjiturica asta...e următoarea la rând în bucătăria mea! Îți cer permisiunea să postez și eu pe blogul meu această rețetă (când oi face-o), pentru că merită trâmbițată!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu cozonacul acesta minunat.
RăspundețiȘtergereAm pus 12 ling de zahar si numai bine ca daca puneam mai mult iesea prea tare caramelul.
L-am lasat la cuptor la 175' timp de 45 min.
Am fost foarte satisfacuta de rezultat...
Ii bine ca tu ai adaugat mai multa faina decat in cea originala,pt ca asa mi-au iesit mai multi trandafirasii si am avut cu ce umple tava.Prima data m-am speriat cand am vz asa mult spatiu liber intre ei,dar i-am lasat sa creasca 1h si s-a mai micsorat,plus ca a crescut la cuptor si a fost perfect(mie mi-au iesit 8 bucatii,probabil pt ca am facut aluatul mai subtire)
Iti multumesc mult pt reteta.
Cu multa placere Dorina. Ma bucur ca ti-a placut!
RăspundețiȘtergereSUPERBA PREZENTARE! ARATA DELICIOS!IL VOI INCERCA SI EU SAPT ASTA!
RăspundețiȘtergereAnonim, ma bucur ca iti place. sa-mi spui cum ti-a iesit.
RăspundețiȘtergere