Dupa ce am vazut ca toate pateurile din comert contin monoglutamat de sodiu, m-am gandit sa-l fac eu in casa.
Este foarte usor de facut si muuuuult mai bun.
Ne trebuie asa:
500 gr ficatei de pui
2 cepe maricele
1 graunte usturoi
1 pahar vin alb
150 gr unt
sare si piper
1 foaie de dafin
un varf de cutit nucsoara rasa
jumatate lingurita boia
Inainte de a va apuca de treaba, cel mai bine este sa tineti ficateii in lapte pentru cca 1-2 ore, asa nu vor mai avea gustul acela usor amar.
Ceapa se toaca marunt si se punem la calit in 50 gr unt.
Cand aceasta devine sticloasa, adaugam foaia de dafin si catelul de usturoi feliat.
Ficatei se curata de pielite si de vinisoarele verzi (in caz ca exista, pentru ca si acestea dau un gust amar pateului) si se pun peste ceapa.
Se lasa sa se caleasca 2-3 minute dupa care vom adauga vinul.
Amestecam totul si lasam sa fiarba la foc mic cca 10-15 minute, pana cand alcoolul se evapora.
Optional puteti pune si 30-40 ml coniac.
Transferam ficateii intr-un castron si pasam totul cu blenderul de mana.
Adaugam cele 100 gr unt ramase, si condimentam cu sare, pipe, nucsoara rasa si boia de ardei dulce de buna calitate.
Daca vreti un pate iute, puneti boia de ardei iute sau pudra de chili.
Daca vii se pare pateul putin amar (se mai intampla la ficatei), echilibrati gustul cu 1-2 lingurite de zahar.
Pateul rezultat se pune in borcanase.
Daca ati facut mai mult, dupa ce l-ati turnat in borcanase sigilati pateul cu putin unt topit, asa va sta in frigider cca 1 saptamana.
Spor la treaba si sa fiti sanatosi!
Arata tare bine si este cu siguranta delicios. Ma bate gandul sa fac si eu, pentru ca alor mei le place tare mult, iar cel din comert lasa de dorit...
RăspundețiȘtergereAlina sigur iti va placea...:)
RăspundețiȘtergereIese destul de multicel!!! Am sa-l fac intr-o buna zi!
RăspundețiȘtergere