vineri, 3 august 2012

Sarmale


Oda sarmalei
de Pastorel Teodoreanu

Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasura in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta si regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica innascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini.....sarmaua!

Ca bine mai zice...:)

Ingrediente:
2 kg fleica de porc
1 varza murata mai maricica
1 ciolan afumat de porc cu os (sau sunca, bacon)
1 cana orez (cca 150-200 gr)
400 ml suc de rosii
2 cepe mari
50 ml ulei
3 crengute cimbru
1 lingurita piper boabe
2 foi de dafin
1/2 lingurita piper macinat

Incepem prin a desara varza. Indepartam cotorul. Foile le desfacem una cate una, iar daca sunt foarte mari le taiem cat sa putem impacheta carnea in ele si sa ne iese o sarma potrivita, nu foarte mare.
Opriti 4-5 foi mai mari pentru a le aseza deasupra sarmalelor cand le asezam in oala.
Carnea o spalam bine si o stergem cu servete de bucatarie. O taiem in bucati iar apoi o trecem prin masina de tocat carne. (Nu toc niciodata carnea la magazin, tocmai pentru ca vreau sa o spal acasa)
Intr-o tigaie mai maricica punem uleiul, iar dupa ce s-a incins adaugam ceapa tocata marunt. Cand incepe sa sticlesca adaugam jumatate din sucul de rosii si orezul.
Lasam sa mai fiarba impreuna cca 10 minute.
Amestecam totul cu carnea tocata si adaugam piperul macinat.
Asezati cate putina umplutura pe marginea fiecarei foi, apoi impaturiti-o numai putin. Trageti marginile exterioare peste sarma, apoi continuati impaturirea.
Dintr-un kg de carne mie imi ies cca 40 sarmale.
Dureaza pana le terminati pe toate de impaturit dar merita...:-)
Pozele nu sunt prea de calitate pentru ca sunt facute seara, nu la lumina zilei.
Intr-o oala destul de mare si cu fundul gros, asezam varza tocata, crengutele de cimbru, foile de dafin si boabele de piper.
Asezati apoi fiecare sarma, eu le pun in cerc, lasam in mijloc un loc gol....acolo se va instala ciolanul afumat.
Nu-i asa ca ciolanu sta ca un sef intre sarmale?
 Are grija ca la fiert sa nu iese nici o sarma din formatie...:-)
Continuati sa asezati sarmalele pana le puneti pe toate.
Deasupra turnati restul de suc de rosii, si acoperiti sarmalele cu foile de varza oprite la inceput.
Peste sarmale turnati apa fierbinte cat sa le acopere si dati oala la foc potrivit pentru cca 2 ore.
Dupa cele 2 ore, oala merge la cuptor pentru inca 1 ora, la foc potrivit.
Dupa ce sarmalele sau fiert, ciolanu se scoate din oala se feliaza si se serveste pe farfurie alaturi de sarmale.

Serviti sarmalele cu mamaliguta, ardei iute si smantana.






3 comentarii :

Print

Print Friendly and PDF