La cererea telespectatorilor, vorba aia, ma prezint astazi cu reteta de amandina.
Am promis cuiva plecat peste mari si tari ca o ajut sa aibe de Craciun aceasta prajitura pe masa, si ma tin de cuvant.
Cred ca nu este roman caruia sa nu-i placa aceasta prajitura, si pe buna dreptate este si buna.
Cand o faceti nu va zgarciti cu siropul, cu cat este mai bine insiropata cu atat este mai buna.
Ingredientele sunt pentru o tava micuta de 24x24 cm si din care va ies 9 bucati, daca faceti intr-o tava mai mare, dublati cantitatile (asa am facut si eu).
Blat
6 oua
200 gr zahar
30 ml apa
40 ml ulei
3 linguri cacao
8 linguri faina
Crema
3 oua
150 gr zahar
2 linguri cacao cernuta
1 pachet unt
esenta de rom
Sirop
400 ml apa
200 gr zahar
2 plicuri capuccino
Fondant (glazura)
500 gr zahar
250 ml apa
50 gr miere
2 linguri cacao cernuta
Eu incep intotdeauna prin a face siropul, asta pentru ca imi trebuie complet rece si pana fac blatul si crema, numai bine si siropul este bun de folosit.
Asadar, apa cu zaharul se pun pe foc pana cand se topeste zaharul. Cand da in clocot, se pun plicurile de capuccino si se da deoparte pana se raceste complet.
Blatul: separam ouale, albusurile se bat spuma, se adauga din cand in cand cate putina apa iar apoi zaharul.
Galbenusurile se freaca cu uleiul, se pun peste albusuri si se amesteca.
Faina se amesteca cu cacaoa, si se pune cate o lingura in compozitie amestecand de jos in sus.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava in care am pus hartie de copt, si se da la cuptor la 180 grade pentru 30 minute.
Faina se amesteca cu cacaoa, si se pune cate o lingura in compozitie amestecand de jos in sus.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava in care am pus hartie de copt, si se da la cuptor la 180 grade pentru 30 minute.
Dupa cca 30 min arata asa:
Se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp facem crema.
Crema: intr-un castron se pun ouale si zaharul.
Se amesteca cu mixerul cca 3-4 minute pana se albesc putin si devin ca o spuma, apoi se pun pe baie de aburi amestecandu-se pana se ingroasa (devin ca o smantama lichida).
In poza de mai sus sunt ouale amestecate cu zaharul inainte sa le pun pe baie de aburi.
Dupa ce s-a ingrosat, se pune o lingura de cacao, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Untul la temperatura camerei, se freaca bine, se pune si cealalta lingura de cacao iar apoi crema care s-a racit intre timp.
Untul la temperatura camerei, se freaca bine, se pune si cealalta lingura de cacao iar apoi crema care s-a racit intre timp.
Blatul se taie in doua si se intoarce in asa fel incat partea de jos care este plata si frumoasa sa vina sus, asa va arata bine fondantul care va veni pus deasupra.
Intr-o tava punem jumatate de blat si il insiropam bine, punem crema (daca vreti sa faceti o avelina de crema deasupra asa ca mine, opriti putina crema intr-un posh) si cealalta parte de blat pe care evident o insiropam bine.
Dam prajitura la frigider sa se intareasca putin crema, cca 1-2 ore.
Dupa ce crema s-a intarit se taie prajitura in patrate.
Fondant:
Intr-o craticioara se pune pe foc mic apa cu zaharul.
Cand zaharul s-a topit se adauga mierea si se amesteca usor.
Se lasa sa fiarba la foc mic cca 10-15 minute pana cand incepe sa se ingroase putin.
Veti stii ca este gata atunci cand, daca picurati putin din lingura intr-un pahar cu apa rece se strange ca o bombonica cleioasa.
Compozitia obtinuta se muta intr-un castron rece (eu folosesc unul metalic pe care il bag 15-20 minute la congelator).
Se lasa sa se raceasca putin si se amestaca cu mixerul pana cand se albeste.
Acum adaugati 2 linguri de cacao si amestecati bine cu mixerul.
Luati din fondant cate o lingura si puneti pe fiecare prajitura. Ideal este sa puneti prajiturile pe un gratar cu spatiu intre ele, iar apoi sa puneti fondant peste ele.
Cu fondantul trebuie lucrat relativ repede pentru ca se intareste.
Tips: Daca se intareste, il aducem pe calea cea buna punandu-l pe baie de aburi adaugandu-i si putina apa.
Cam asta-i tot, nu-i greu, iar rezultatul este unul pe masura.
Ce frumoasa si delicioasa!
RăspundețiȘtergere