marți, 31 ianuarie 2012

Allioli



Sosul Allioli face parte din bucataria spaniola si este nemaipomenit de bun. Se scrie sub mai multe forme allioli, alioli, all i oli, aioli
Este un fel de mujdei, iar dupa ce o sa-l faceti va fi nelipsit de la mesele voastre...promit!
Merge servit cu gratare de orice fel, friptura, salata de cartofi, cartofi prajiti sau copti, hamburgher, legume la gratar...etc.
Este foarte usor de facut si foarte rapid.

Pentru 4 persoane avem nevoie de:
1 capatana usturoi curatat
250 ml ulei
1 ou
un sfert de lamaie stoarsa
piper alb
sare

Toate ingredientele se pun in vasul de la blender, avand grija ca atunci cand punem oul sa nu spargem galbenusul.
Bagam blenderul in vas in asa fel incat sa prindem galbenusul sub causul blenderului.
Pornim blenderul si tinem cateva secunde nemiscat (nu oscilam cu el de jos in sus ca de obicei), pana veti vedea ca de sub el iese o maioneza, abia apoi incepeti cu miscari usoare sa ridicati blenderul.Va rezulta un sos ca o maioneza.
Se face in cca 30 secunde.
Daca vi se pare prea usturoiat, mai adaugati ulei si puneti din nou blenderul in functiune.
In functie de gusturi potriviti de sare si piper.

Pe langa faptul ca este bun, usturoiul are si rol de medicament ajutand sistemul imunitar.
Pofta buna!

13 comentarii :

  1. Eu una il mananc asa gol cu paine. Imi place de mor!

    RăspundețiȘtergere
  2. acuma nu vreau eu sa te contrazic,cum ar face francezii din sud,dar originea sosului e disputat intre Provence si Catalonia,asa din asta nu vom iesi. E o poveste intreaga cu aioli asta.Aioli este un sos,un fel de maioneza de fapt,traditional facut din usturoi,sare si ulei de masline.Diferitele regiuni ale Frantei ii mai adauga cate ceva:.in mod obisnuit se adauga si galbenusuri de ou,cam unul de persoana,2 catei de usturoi,tot de persoana ,zeama de lamaie si cam o ligura de ulei de masline extravergine.Tolul se refera la o portie.Asta in Provence,in alta parte se adauga si mustar.Eu iti povestesc de aioli frantuzesc.In Provence e chiar un fel de mancare cu peste brezat, legume fierte si sosul cu pricina.De bun e grozav.Stiu toate astea de la o prietena frantuzoaica,cu care am gatit impreuna pastrav aioli.Si cand ii spuneam ca ce ne frecam atat ca facem o maioneza cu usturoi si gata,s-a uitat la mine ca la un homeless fara speranta.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, eu i-l pap cu somon la gratar si cu cu rozmarin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Diferenta fata de maioneza este ca se foloseste un galbenus si 2 catei de usturoi de persoana.Consistenta si gustul fata de maioneza sunt diferite,avand in vedere ca se foloseste un galbenus de cap.Am zis si io ca tine,pana a facut frantuzoaica mea sosul si era cu totul altceva.EWa l-a facut asa:a zdrobit usturoul in mojar,cu sare,cam ca la mujdeioul lipovenesc,adaugand alternativ ulei de masline (picaturi) si zeama de lamaie,pana incepe sa se lege sosul ca la maioneza,apoiam adaugat alternativ,galbenusurile si uleiul de masline.cum am zis un galbenus de cap de om.Iti spun toate astea,nu ca sa te supar,ca asa am gandit si io catine,pana sa ma invete alex ce si cum,si diferenta e considerabila.In primul ran de consistenta si gust.E fluid ca consistenta si ca gist este spre iute.Se potriveste foarte bine cu peste,mai ales brezat sau rasol si legume.ce v-am spus eu e varianta provensala,adica din Avignon ,ca ei de acolo o am.Ce va povestit Naina este varianta catalona probabil.de bu e bun oricum !

    RăspundețiȘtergere
  5. buna. mie nu mi-a iesit sosu nu s-a ingrosat si a ramas lichid unde am gresit? am pus ulei de flaorea soarelui si otet o lingura ca nu am avut la indemana lamaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca in reteta scrie lamaie, lamie se pune...nu este indicat sa inlocuiesti ingredientele mai ales in retetele pe care le faci pentru prima data. Mai incearca odata, dar cu lamaie de data aceasta.

      Ștergere
  6. Caut gustul de la sosul acesta de cel putin trei ani, undeva intr-un restaurant din Sibiu am mancat prima data, f bun. Ms

    RăspundețiȘtergere

Print

Print Friendly and PDF