duminică, 6 aprilie 2014

Prajitura de sarbatoare - Prajitura Budapesta



Aceasta prajitura o gasiti pe net sub numele de prajitura televizor sau Budapesta, problema este ca eu nu pot sa-i zic televizor....parca nu suna bine.
Este foarte buna si foarte fina, perfecta pentru sarbatori.... si cum se apropie Pastele o putem numi "prajitura de sarbatoare".
Treaba cu aceasta prajitura este ca trebuie sa stea 24 ore inainte de a fi consumata...dar nu-i asa tragedie :-).

Pentru cele 2 foi cu cacao avem nevoie de:
250 gr zahar pudra
100 gr unt
50 ml lapte
20 gr miere
2 oua
40 gr cacao
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat
un varf de cutit scortisoara
500 gr faina (neaparat cernuta)

Blatul 
4 oua
8 linguri faina
8 linguri zahar
1 praf de copt
1 zahar vanilat
coaja de portocala
esenta de vanilie

Crema
1 litru lapte cu 3,5 grasime
250 gr unt (la temperatura camerei)
200 gr zahar pudra (cernut si el)
150 gr faina
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta vanilie.

Prima data facem foile cu cacao.
Intr-un castron mai maricel amestecam bine toate ingredientele, mai putin faina.
Adaugati faina putin cate putin pana obtineti un aluat mai moale, dar care nu se lipeste de maini.
Aluatul obtinul se imparte in doua bucati egale.
Fiecare parte de aluat se intinde cu sucitorul intre doua foi de copt.
Se intind atat cat aveti tava.
Foaia obtinuta se pune pe dosul tavii, se scoate hartia de deasupra...
...si se coace la 200 grade fix 10 minute.
La fel procedati si cu ce-a de-a doua foaie.

 Pentru blat procedam in felul urmator:
Separam ouale.
Albusurile se bat spuma cu un strop de sare.
Cand sunt tari, se adauga zaharul si galbenusurile pe rand.
Adaugam faina amestecand de jos in sus, praful de copt, zaharul vanilat, esenta si coaja de portocala.
Punem compozitia in acceasi tava pe dosul careia am facut foile cu cacao.
Dam blatul la cuptor la 180 grade pentru 15-20 minute.
Dupa ce blatul s-a copt, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca alaturi de foi.

A mai ramas de facut crema, deci:
Intr-o oala punem laptele, faina si le amestecam bine sa nu fie cocoloase.
Punem oala pe foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa precum o crema.
 Mutam crema intr-un castron si punem folie direct pe suprafata cremei (asa nu se va face o crusta deasupra).
Crema obtinuta se lasa deoparte pana se raceste complet.
Untul se amesteca foarte bine cu zaharul pudra si aromele.
Peste compozitia cu unt, adaugam cate o lingura din crema cu lapte (complet rece),  pana o incorporam pe toata.

ASAMBLARE
In tava in care ati facut blatul se pune o foaie cu cacao.
 Peste ea se intinde jumatate din crema, punem blatul, restul de crema ramasa iar deasupra ce-a de-a doua foaie cu cacao.
Tava se acopera total cu folie si se pastreaza 24 ore in camara sau intr-un loc racoros, chiar si in frigider (eu o las in camara).
In acest timp foile cu cacao isi trag umiditatea din crema si devin moi.
Prajitura se portioneaza si se serveste pudrata cu zahar pudra.
Sa fiti sanatosi!


12 comentarii :

  1. Multumesc! Este si foarte buna...

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata senzational. Am sa o incerc si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Very well presented. ,with details and pictures. Now only need to start to do it. Well done Naina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Very well presented. ,with details and pictures. Now only need to start to do it. Well done Naina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu inteleg cum ti-a iesit asa de blatul mijlociu. Imi poti explica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti explic cu mare drag daca ai ceva nelamuriri, insa nu inteleg ce vrei sa spui? Blatul este facut exact ca in descriere.

      Ștergere
  6. Cochetez cu prajituritul de ceva vreme si niciodata nu mi-a iesit asa colorat un pandispan, dar nici aceasta textura. Orice are o vaga idee despre prajituri, ar spune ca ici ceva nu e corect. Fara suparare, e logica treaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai facut prajitura asta si nu ti-a iesit asa? Aaaa, da, am folosit oua de tara si nu vad nimic rau in asta, de acolo culoarea blatului. Cine are idee despre prajituri, cunoaste acest lucru.

      Ștergere
  7. Naina,cu nici un ou de tara nu iese asa, crema de vanilie pentru ecleruri aiesit asa, dar stii ca e doar din galbenusuri. Bravo tie, eu una si nu sunt singura nu te cred, sa nu uitam de consistenta, nu are nici o treaba cu pandispanul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discutia asta trebuie purtata dupa ce faci prajitura si nu iti iese asa ca in poza. Altfel, zau ca nu vad rostul.
      Mai jos ai un link cu aceeasi prajitura facuta de alte doamne....cred ca si ele fac ceva si nu spun.
      http://www.bucatareselevesele.ro/retete-culinare/prajituri-si-torturi/prajitura-budapesta.html

      Ștergere

Print

Print Friendly and PDF