luni, 28 aprilie 2014

Prajitura "Spinare de caprioara"

Reteta de astazi vine dupa o pauza de 3 saptamani de cand nu am mai postat retete pe blog, asta pentru ca a fost Pastele si toti am avut treaba.
Bun, acum ca v-ati revenit dupa masa de Paste (si pentru ca nimeni nu tine cura de slabire :P), va propun aceasta minunata prajitura.
Reteta am vazut-o la tv, in emisiunea Doctorul Casei pe care o face doamna doctor stomatolog Anca Vereanu.
Sigur ati vazut-o pe d-na doctor la tv, este o scumpa si o draguta.
Inainte de a va da reteta, trebuie sa va spun ca de mult nu am mai mancat o prajitura asa buna. 
Nu cred ca exista un mofturos mai mare ca baiatul meu cand vine vorba de prajituri, dar pe asta a devorat-o.

Crema de vanilie
6 galbenusuri
6 linguri zahar
4 linguri faina
700 ml lapte cu 3,5 grasime
5-6 pliculete zahar vanilat 
(sau un baton de vanilie)

Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana se albesc putin.
Se adauga faina cernuta si laptele in care ati dizolvat zaharul vanilat.
Compozitia rezultata se pune la fiert in bain marie cca 15 minute, sau pana incepe sa se ingroasa si arata ca o smantana.
Crema se lasa sa se raceasca complet amestecand in ea din cand in cand.

Blatul
8 oua
8 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cacao

Albusurile se bat spuma cu un strop de sare.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga cacaoua si faina cernuta.
Se amesteca bine sa nu aibe cocoloase.
Punem albusurile si amestecam cu grija de jos in sus (nu circular), pana la incorporarea completa a albusurilor.
Compozitia rezultata se coace in tava mai mare de la aragaz pe hartie de copt cca 20 minute la 180 grade (cuprtorul preincalzit, asta se intelege).

Cat blatul este la cuptor, ne ocupam de glazura.

Glazura
4 linguri zahar
4 linguri cacao
1 lingura faina
cca 20 ml apa
100 gr unt cu 80% grasime (la temperatura camerei)
4 galbenusuri

Zaharul, cacaoua, faina si apa se amesteca bine. Trebuie sa obtineti o crema ca o smantana groasa. Daca este prea tare, mai adaugati apa.
Compozitia obtinuta se fierbe in bain marie pana se topeste zaharul (cca 5-7 minute) si devine lichida.
Se trece apoi pe foc si se mai fiebe la flacara mica cca 1 minut amestecand mereu.
Se lasa deoparte pana se raceste complet.
Separat se freaca untul foarte, foarte bine...
...si adaugati pe rand cate un galbenus pana le puneti pe toate cele patru.
Peste compozitia obtinuta adaugati glazura de cacao rece si amestecati bine.

Cand blatul este copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Peste blat se intinde uniform crema de vanilie rece....
...si se ruleaza cu ajutorul hartiei de copt.
Rulada rezultata si imbraca cu glazura de cacao.
Cu ajutorul furculitei faceti urme prin glazura.
Inainte de a se manca, prajitura se da cateva ore la frigider.












Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Print

Print Friendly and PDF