marți, 6 martie 2012

Gogosi glazurate


Week-endul trecut am facut aceste gogosi minunate, ma gandeam ca este pacat sa treaca iarna si sa nu le fac macar odata.
Ingredientele necesare sunt:
500 gr faina 
100 ml lapte
120 ml apa
2 oua
50 gr zahar
50 gr unt topit
1 praf de sare
1 plic drojdie uscata-7 gr
Coaja rasa de potocala
Esenta de vanilie

Eu am facut coca in masina de paine punand prima data ingredientele umede si apoi pe cele uscate. Am programat masina la programul de framantare si dospire care dureaza 1 ora si 30 min.
Daca nu aveti masina de paine cerneti faina (eu am folost faina Grania pentru cozonac) intr-un castron, faceti o gropita in mijloc si puneti drojdia dizolvata in laptele caldut si o lingurita de zahar. Puneti putina faina deasupra si acoperiti vasul cu un prosop cca 10 minute pana se dospeste maiaua. Atentie, in bucatarie trebuie sa fie cald. Puneti apoi apa calduta, zaharul, untul topit si racit, praful de sare, ouale, aromele si framantati coca.
Lasati coca la dospit intr-un loc cald acoperita cu un prosop 1 ora si jumatate, chiar 2 ore.
Dupa ce coca a crescut, se intinde cu sucitorul pe masa infainata si se taie in forme rotunde. 
Eu am aceasta forma de taiat speciala, daca nu aveti asa ceva, le taiati cu un pahar mai mare si un dop de sticla.
Gogosile taiate se mai lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curent 1 ora.
Dupa ce sau ingrasat frumos, punem intr-o craticioara sau tigaie ulei mai multicel. Eu am pus fix 1 litru de ulei de palmier.
Incingem uleiul bine si punem gogosile la prajit.
Aveti grija sa le prajiti uniform pe ambele parti.
Dupa prajire arata asa:
Daca nu vreti sa le faceti glazura, le pudrati cu zahar pudra si sunt gata de savurat, daca vreti si glazura procedati asa:
Intr-un castron puneti 500 gr zahar pudra cernut. Topiti 50 gr ciocolata alba cu 20 gr unt la microunde si incorporati-le in zahar. Amestecati si puneti cate o lingurita de apa pana ce obtineti o pasta mai grosuta. 
Cu aceasta glazura mangaiati usor gogosile.
Daca vreti sa le colorati, puneti colorant alimentar sau cacao.
Cam asta-i tot


Din ingredientele de mai sus, mi-au iesit fix 20 gogosele.
Reteta este luata de pe blogul Antoninei, adica de aici, multumesc de reteta Anto!
Pofta buna!

17 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc, si noua ne plac foarte mult!

      Ștergere
  2. Super arata! Zici ca sunt din filmele americane :)
    Forma imi place tare... uite ca d-asta n-am :( Neaparat trebuie sa-mi i-au! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos Simona! Eu o am de ceva timp forma, si sunt foarte multumita de ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc Maria Elena, sunt si foarte bune!

      Ștergere
  5. Ce scumpele sunt! Ti-e si mila sa le manaci. Imi plac la nebunie asa colorate in fel si chip. Multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca te astept cu pareri dupa ce le faci. O zi buna sa ai!

      Ștergere
  6. Naina, acum le vad, draga mea! Minunat ti-au iesit!! Si mi-ai facut o poftaaaa!!! Ma bucur din suflet ca ti-au placut! Te pupic

    RăspundețiȘtergere
  7. poate ne spune-ti si ceva de zahar? Cat?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sper sa iasa. Acum se chinuie sotia :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Cum este glazura dupa ce se usuca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavinia nu inteleg ce vrei sa spui? Glazura este glazura, nu se usuca...

      Ștergere
    2. de unde ati cumparat forma?, multumesc.

      Ștergere

Print

Print Friendly and PDF