marți, 2 decembrie 2014

Chec de Crăciun

 Ce parerea aveti despre acest chec, nu-i asa ca arata senzational?
Acum, ca suntem in luna decembrie, trebuie sa incepem curatenia pentru sarbatori si pregatirea meniului de Craciun, de asta l-am postat acum, daca vreti sa-l faceti sa stiti de ce aveti nevoie.
Daca faceti acest chec, va veti uimi musafirii cu el, va asigur, ca sa nu mai vorbim despre gust...este hmmm.
Ideea am luat-o de pe net, de pe niste bloguri culinare straine, insa era facut pentru Halloween...eu l-am modifica si l-am adaptat Craciunului.
Deci, ideea este urmatoarea, se face un chec verde si unul cu cacao.
In cel cu cacao il coacem pe cel verde... desi pare complicat, nu este deloc, o sa vedeti imediat cat este de simplu.

Pentru checul verde aveti nevoie de:
4 oua
4 linguri apa
4 linguri ulei
150 gr zahar
150 gr faina (cernuta)
zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
putina sare
colorant alimentar verde

Pentru checul cu cacao aveti nevoie de aceleasi ingrediente ca la checul verde, doar ca in loc de colorant, aveti nevoie de 2 linguri generoase de cacao de buna calitate.
Eu folosesc deZaan.

Pentru glazura:
50 gr unt 
50 gr crema de branza Philadelphia
100 gr zahar pudra
1 plic zahar vanilat Bourbon

Checul verde.
Incepeti prin a pune intr-o craticioara pe foc mic zaharul cu apa. 
Lasati pe foc pana cand zaharul este topit si incepe sa fiarba.
Separati ouale si bateti albusurile spuma cu putina sare. 
Cand acestea sunt batute spuma tare,  adaugati imediat siropul de apa cu zahar fierbinte...bateti incontinuare si adaugati galbenusurile unul cate unul, colorantul....apoi uleiul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie (sau portocala, ce va place).
Faina se pune in compozitie putin cate putin ametecand cu telul prin rasturnare de jos in sus pana cand se incorporeaza toata faina.
Compozitia obtinuta se coace intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt la 180 grade pentru cca 30-40 minute, sau pana cand trece testul cu scoabitoarea.
Din experienta mea va spun ca este bine sa-l faceti intr-o tava mai mica si mai inalta, a mea a fost lunga si ingusta, data viitoare stiu mai bine cum sa-l fac.
Dupa ce checul este copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Cand a ajuns la temperatura camerei, se scoate din tava de chec si se da la congelator pentru cca 4 ore (asta pentru a se taia frumos si sa nu se sfaramiteze).
Dupa cele 4 ore, taiati checul felii si decupati in fiecare felie forma de bradulet.

Faceti checul cu cacao, procedand la fel ca la cel verde, doar ca in faina cerneti cacaoa.
Pe fundul tavii puneti putin din compozitie, nivelati bine si aranjati braduletii decupati...
...turnati restul de compozitie peste braduleti si dati checul la cuptor la 180 pentru cca 40 minute.

Cat timp checul sta la cuptor, facem glazura in felul urmator:
Untul la temperatura camerei se amesteca cu crema de branza folosindu-va de mixer. Adaugam zaharul cernut, zaharul vanilat si mai mixam 2-3 minute.
Cand checul s-a racit, se imbraca in partea de sus cu acesta glazura...cred se poate glazura tot, nu vad care ar fi problema.
Se feliaza si se serveste celor dragi.






2 comentarii :

Print

Print Friendly and PDF