sâmbătă, 17 aprilie 2010

Chec delicios




Checul este un dulce usor de facut si foarte bun. Daca nu se consuma tot odata, se pastreaza foarte bine  pana a doua zi. Delicios este cu un pahar cu lapte sau o cana de ceai.
Mie imi place sa pun in el nuci, sau stafide....dar din cauza mofturosului mic din casa, ma abtin...:-)
Sa purcedem la reteta!

Ingrediente:
Ingredientele sunt pentru un chec mare, asa ca al meu, sau 2 mici.
6 oua
6 linguri ulei
2 cani zahar pudra
2 cani faina
12 linguri apa fierbinte
1 praf de copt
zahar vanilat, esente, coaja rasa de lamaie sau portocala
cacao

Galbenusurile se separa de albusuri. In galbenusuri se pune uleiul si se bate foarte bine, se adauga apoi o cana de zahar pudra.
Se mixeaza totul foarte bine, iar apoi se adauga 6 linguri de apa fierbinte. Se mai bate cu mixerul pana ce zaharul este topit.
Albusurile se bat bine cu un praf de sare, punem si cealalta cana de zahar pudra, iar in final celalalte 6 linguri de apa fierbinte.
Eu mai procedez si altfel, daca nu am zahar pudra, pun pe foc apa cu zaharul si cand acesta s-a topit pun jumatate in galbenusuri, jumatate in albusuri.
Galbenusurile se pun peste albusuri si se mixeaza foarte bine.

Se adauga aromele, iar apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se amesteca totul de jos in sus pana se incorporeaza faina.
Din copozitia rezultata, se opreste o parte si se amesteca cu cacao.
Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata cu faina, sau hartie de copt.


Se da la cuptor la 170 grade pentru 30-40  minute.



Deasupra am pus glazura de ciocolata si lamaie de la dr Oetker.

Pofta buna!!

18 comentarii :

  1. arata demential naina...cu asta chiar m-ai dat gata...si mie imi plac checurile dar fac foarte rar...reteta ta trebuie neaparat incarcata ca altfel o sa salivez aici pana o sa imi trimiti si mie o portie.si asta in caz ca a mai ramas ceva dar la cat de bine arata nu prea cred...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata Bestial!!!!!!Complimentele mele pentru asa chec!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandra iti trimit o portie pe mail.... mai ramasese putin dar l-au dat gata de dimineata cu lapte. Sa stii ca este foarte bun....merita facut mai ales ca este foarte usor, nimic complicat. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce nebunie ai facut tu aici !arata graozav!

    RăspundețiȘtergere
  5. eu una am mai venit o data sa ma hranesc asa,cu o portie vitruala...nu are cum sa nu iti sara in ochi.off,cand am ceva timp neaparat,dar neaparat il fac...ca prea apetisant este:)
    si sa stii ca astept portia pe mail:)

    RăspundețiȘtergere
  6. vai naina ce bine arata.si mie imi place checul iar la ai mei nu mai zic sunt inebuniti dupa dulce.pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Sarah. Cui nu i-ar placea un asa dulce...:-))

    RăspundețiȘtergere
  8. Cât de frumos ţi-a ieşit checul...foarte tare! Aş fi gustat şi eu jumătate din el...cea cu cioco...!

    RăspundețiȘtergere
  9. Naina, spune-mi te rog ce diametru are forma ta? Eu am una de 26 cm si nu stiu daca nu e prea mica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata superb,as dori sa-l fac maine,spune-mi te rog cantitatea exacta de zahar si faina,sant atatea marimi de cani.MULTUMESC MULT.NINA

    RăspundețiȘtergere
  11. chestia asta nu faina cerunta se amesteca incet de jos in sus este ceva ciudat , eu de cite ori am incercat sa fac acest gen de desert, unde intervine celebrul "de jos in sus la viteza marsarier " indiferent cit de incet si cit de cernuta si putina faina am pus , tot nu mi-a rezultat in final decit un aluat lasat si un turtoi in toata regula , poate daca o sa dorm cu lingura in mana si o sa amestec un gram de faina pe minut e posibil sa iasa ceva !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina sa stii ca eu chiar nu dorm cand fac checul...:-),. Trebuie sa tai vasul in care amesteci pe jumatate si sa ridici aluatul de jos in sus pana la incorporarea fainii. Daca tot nu ai inteles, spune-mi si o rezolvam pana la urma.

      Ștergere
  12. am inteles eu ceva , ca asa facea si bunica mea si culmea ei ii rezulta produs final de exceptie , mie mai deloc , nu imi dau seama unde nu e bine ca doar stiu bine cum facea ....dar daca stii o reteta de chec la care nu trebuie sa respect nu-s ce miscari ,te rog sa faci una care nu are zahar mult ( ete la mine , am si pretentii ) ...cred ca trebuie sa muti undeva sus caseta de cautare pe blogul tau , e prea jos si prea putin vizibila ..zic si eu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina nu este nimic complicat in a amesteca faina, bagi lingura in josul bolului si o ridici taind bolul in doua. Nu stiu daca ai inteles, clar este ca nu se amesteca circular si repede.POate ca ai dreptate si o sa mut casuta de cautare. Multumesc!

      Ștergere
  13. Multumim pentru reteta
    bine punctat titlul cu "delicios"!!
    L-am facut astazi si toata lumea a fost super incantata de el .
    Deliciosss !!

    RăspundețiȘtergere

Print

Print Friendly and PDF