vineri, 5 aprilie 2013

Chiftelute suedeze


Sunt sigura ca daca ati ajuns pe la Ikea ati gustat si minunatele lor chiftelute suedeze. 
Mie imi plac la nebunie, si cum nu am timp sa ajung la Ikea prea des, m-am gandit sa le fac acasa.
Pentru cine nu le-a gustat, trebuie sa stie ca sunt chiftelute intr-un sos delicios, care se servesc alaturi de cartofi si cu dulceata de merisoare....nu toata lumea agreeaza sa manace chiftelute cu dulceata, asa ca puteti sa omiteti partea cu dulceata.
Daca si voua va plac, si vreti sa le preparati acasa, iata ce aveti de facut:

Ingredientele necesare sunt:
Pentru chiftele
1 kg carne tocata (700 gr porc+300 gr vita)
50 gr unt
2 oua
1 ceapa
50 ml lapte
100 gr pesmet
sare, piper
putina boia dulce

Pentru sos
75 gr unt
3 linguri faina
1 litru supa de vita
100 ml smantana pentru gatit
1 lingurita zahar
2 linguri sos Worcester
sare si piper

Prima data facem chiftelele. 
Carnea dupa parerea mea nu trebuie cumparata niciodata tocata de la magazin, stim toti ca se toaca resturile. Nici daca o cumparati si o tocati la magazin nu este bine, nu stii prin cate maini a trecut, carnea trebuie neaparat spalata inainte de a fii tocata.
Eu intotdeauna cumpar carne mai multa, o toc, si o pastrez in congelator pentru cand am nevoie, asa stiu ce mancam si nu riscam vre-o imbolnavire.
Sa trecem la alea nostre acum...
Ceapa se toaca marunt si se pune intr-o tigaie la calit in unt. Dupa ce devine translucida, se pune intr-un castron in care punem restul de ingrediente si carnea. 
Se amesteca totul foarte bine si veti optine o pasta.
Compozitia de carne pentru chiftele se da la frigider pentru 30 minute sa se intrepatrunda aromele.
Se formeaza chiftelute pe cat posibil sa fie de aceeasi marime, dar oricum micute, se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se dau la cuptor la 180 grade pentru cca 30-40 minute...
...sau pana se rumenesc.
Cat timp chiftelutele sunt la cuptor, faceti sosul.
Intr-o oala sau tigaie puneti untul la topit la foc mic, peste el puneti faina si amestecati bine. 
Adaugati supa de vita si amestecati mereu cu telul. Dati focul putin mai tare si puneti smantana.
Adaugati sarea, piperul, zaharul si sosul Worcester.
Sosul il puteti cumpara de la orice supermarket.
Amestecati bine pana cand se ingroasa putin si stingeti focul.
Sosul nu este foarte inchis la culoare, adica maron inchis, pentru ca asa a iesit din cubuletele de vita pe care le-am avut. Daca nu am supa facuta special, o fac din 2 cubulete de concentrat de vita fierte intr-un litru de apa....si gata supa. 
In poza vedeti cubuletele de concentrat de supa de vita pe care eu le cumpar de la DM.
Dupa ce chiftele s-au facut, se pun in sos si se mai fierb la foc mic cca 5 minute.
Chiftelutele se servesc cu cartofi fierti si dulceata de merisoare.
Pofta buna si sa fiti sanatosi!








2 comentarii :

Print

Print Friendly and PDF