marți, 5 aprilie 2011

Pericolul din bucatarie. Ce presupune gatitul la cuptorul cu microunde?




Putine bucatarii mai sunt lipsite, in zilele noastre, de cuptorul cu microunde. Desi este un instrument usor de folosit si din ce in ce mai ieftin, romanii inca nu sunt constienti de riscurile la care se expun atunci cand incalzesc mancarea sau cand gatesc la microunde. Cum functioneaza si ce boli poate provoca utilizarea acestei aparaturi?



Potrivit Guvernului American, utilizarea cuptorului cu microunde pentru decongelarea, incalzirea mancarii sau pentru gatit poate duce la aparitia unor boli periculoase precum salmonella. Alimentele care, in urma folosiri microundelor, ajung la temperaturi foarte ridicate pot favoriza aparitia unor bacterii precum E coli, salmonella sau listeria, din cauza faptului ca aceste aparate nu incalzesc mancarea in mod uniform. Pe langa subnutritie, acesti compusi toxici produsi de radiatia microundelor reprezinta un risc serios de cancer. Consumarea frecventa a alimentelor preparate la microunde este asociata si cu problemele de digestie, cu alterarea sistemului imunitar si a secretiei hormonale.
Iata ce consecinte are utilizarea cuptorului cu microunde asupra starii noastre de sanatate:
  •  cresterea numarului de celule canceroase din sange,
  • alterarea substantelor nutritive elementare, fapt care genereaza boli digestive,
  • pierderea energiei vitale a alimentelor in proportie de 60-90%,
  • accelerarea proceselor de dezintegrare structurala,
  • scaderea capacitatii organismului de a metaboliza si de a utiliza vitaminele din complexul B, C, E,
  • aparitia unor disfunctionalitati ale sistemului limfatic,
  • scaderea capacitatii organismului de a lupta impotriva proceselor canceroase.
Procesul de functionare a cuptorului cu microunde presupune cresterea rapida a temperaturii apei, grasimilor si a altor catorva substante pe care mancarea le obtine. Acest proces poarta numele de incalzire dielectrica. Caldura obtinuta de aceste aparate rezulta in urma rotirii extrem de rapide a moleculelor de apa, care se lovesc de alte molecule apropiate. Ceea ce este cu adevarat grav este faptul ca o incalzire generata la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.

Sursa AICI

3 comentarii :

  1. Cat ma bucur sa vad asemenea articol.
    Cu cativa ani buni in urma, am ajuns in posesia unor DVD cu conferinta unui medic japonez care locuieste in America, are clinica si vindeca persoane de boli cum s-ar spune "incurabile" numai pe cale naturala.
    Am ramas surprinsa de cea ce spunea, spunea in felul urmator: mamelor daca vreti ca copii si sotul sa moara, hranitii cu hrana pregatita la microunde.
    Spunea ca in momentul cand introducem o farfurie cu mancare in microune, undele care incalzesc mancarea, distruge propietatile din mancare si desvolta agebti cancerigeni.
    Eu imediat am si aruncat microunda.

    Cea ce ma surprinde este ca ai avut curajul sa spui cu gura mare acest adevar, nu-mi ramane decat sa te felicit.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniela, eu recunosc ca am microunde si il mai folosesc la incalzirea mancarurilor, nu am gatit niciodata in el, dar dupa acest articol gasit intamplator pe net....cred ca renunt la aparatul cu pricina.

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit si eu tot felul despre microunde.ele ne bombarndeaza zilnic ,clipa de clipa din cosmos.Eu incalzesc mancarea la microunde.si pot sa spun ca in acel timp de incalzire,grasimea continuta nu ajunge la peste 120 * cand se transforma in acroleina si poate provoca in timp indelungat cancer.suntem mult mai supusi pericolului prajind in tigaie decat incalzind la microunde,unde nu ajungem la temperaturi care transforma anumite componente(de grasimi e vorba) in ceva potential cancerigen.lucruri care se pot intampla in tigaie sau in cuptor la temperatura mare, sau la gratar.
    eu vorbesc doar de folosirea microundelor la incalzirea mancarii,nu la gatit.si in general e vorba de grasimi,care daca trec de o anumita temperatura isi schimba structura.zaharurile daca isi schimba structura le simtim imediat la gust,cat despre vegetale,gatite la microunde ele pot sa-si piada total calitatile.asa ca eu cred ca informatiile trunchiate sunt nocive la fel de tare ca mancarea gatita la microunde,dar nu incalzita.ca aia nu pateste nimic neajungand la temperaturile de care am grait.

    RăspundețiȘtergere

Print

Print Friendly and PDF